OM SKOLAN

Välkommen till Svenska Skolan Marbella — En skola för livet

Vi är en familjär skola för svensktalande barn i Marbella på Costa del Sol i Spanien. Vi driver förskola från tre år, låg -och mellanstadium, samt att vi erbjuder handledd distansundervisning för högstadium och gymnasium. Dessutom har vi ett internationellt högstadium med lärarledd undervisning på plats enligt Cambridge läroplan (Year 8 och Year 9).

Sedan 2013 är skolan belägen i La Alzambra/Nueva Andalucia nära Puerto Banus. Skolans nyrenoverade lokaler består av ljusa fräscha klassrum, idrottssal samt egen trädgård med pool, tre padelbanor, konstgräsplan för fotboll och stora lekområden med klätterträd och sandlåda. Skolan ligger även nära en större park och har gångavstånd till stranden.

Svenska Skolan Marbella är en godkänd utlandsskola som följer Skolverkets direktiv med undervisning som sker enligt svensk läroplan. Utbildningen står under tillsyn av Skolinspektionen och följs upp och utvärderas av Skolverket. Vi är även godkända av Consejería de Educación de la Junta de Andalucía och Cambridge International Education.

Samtliga elever börjar kl. 9:00 och skoldagen slutar kl. 15:00.
Fritids erbjuds varje dag mellan kl. 15 - 17 för de elever som önskar.

PEDAGOGIK

På Svenska Skolan Marbella är varje barn unikt. Genom att bemöta alla våra barn på ett personligt sätt får vi dem att känna sig sedda. Vi vill att våra elever ska kunna känna sig trygga med sitt eget synsätt, accepterade för den de är och kunna stå för vad de tycker. Hos oss är alla individer. Vi följer svensk läroplan under tillsyn av Skolinspektionen och följs upp och utvärderas av Skolverket. Svensk värdegrund genomsyrar vår skola med studiero och trygghet i centrum. Svenska, engelska och spanska är levande inslag i vår skoldag. Vi arbeta utifrån en holistisk syn där rörelse och kunskap går hand i hand. I Svenska Skolan Marbella tillämpar vi en konsekvenstrappa.

I vår internationella del tillämpar vi Cambridge modellen där undervisningen sker på engelska men följer den svenska värdegrunden. Tillsyn sker av Cambridge International Education. Läs mer här.

MILJÖN

2013 flyttade vi till vår nya centralt belägna skola i området Urbanización La Alzambra / Nueva Andalucia, med helt nya lokaler, samt stort inhägnat grönområde. Vi har också en 25 meter lång pool, samt flera möjligheter för sport och fritidsaktiviteter.

MATEN

Att skolmåltiden är god, näringsriktig och omtyckt av elever är av stor betydelse. En bra skollunch underlättar inlärningen och främjar såväl bra matvanor som god hälsa hos eleverna. Det är viktigt att det finns mat där man “alltid” kan hitta något man tycker om. Sana Catering serverar om möjligt mat utan livsmedelstillsatser, och undviker någon form av processad mat.

FÖRVÄNTNINGAR


Som förälder kan du förvänta dig av oss att:
- Vi möter barnen med tydlighet, hänsyn och respekt
- Vi arbetar för att ge barnen ökad självkänsla
- Vi förmedlar kunskap, ger trygghet, uppmuntran och vägledning
- Vi motarbetar alla former av kränkande behandling
- Vi informerar dig som förälder om vad som händer i skolan
- Vi organiserar skolmiljön och undervisningen så att alla barn skall ha möjlighet att nå de mål som finns i läroplan och skolplan och att eleverna får inflytande över sitt skolarbete
- Vi arbetar för att barnen ska lära sig att ta ansvar för sig själva och sitt skolarbete
- Vi utvärderar vårt och barnens arbete kontinuerligt för att säkerställa god kvalitet

Vi förväntar oss av dig som förälder att:
- Ditt barn kommer till skolan utvilad, mätt och i tid
- Ditt barn har rätt utrustning med sig och är förberett för sin dag
- Du sjukanmäler ditt barn på morgonen
- Du tar del av information från skolan och skickar tillbaka svarslappar
- Du lär ditt barn visa ansvar, respekt och hänsyn
- Du stöder ditt barns lärande och skolans arbete
- Du håller det svenska språket levande i hemmet
- Du tar kontakt med skolan när du undrar över något
- Du informerar skolan om händelser som kan påverka ditt barns beteende och välbefinnande
- Du deltar i föräldramöten och utvecklingssamtal
- Du gärna besöker skolan
- Du ser till att personalen får veta om något barn utsätts för obehag

Vi förväntar oss av dig som elev att:
- Du är ärlig och står för vad du gör
- Du uppträder hänsynsfullt, artigt och vänligt
- Du hjälper till att hålla ordning i våra lokaler
- Du är rädd om det som finns på skolan
- Du passar tiderna som gäller under din skoldag
- Du sköter ditt skolarbete och dina hemuppgifter
- Du aldrig utsätter kamrater eller vuxna för obehag
- Du inte utsätter dig själv eller andra för fara
- Du följer givna regler
- Du ber vuxna om hjälp om du märker att någon är elak
- Om du måste ta med något värdefullt till skolan ansvarar du själv för det
- Du rör inte andras saker utan lov

BILAGA 1

Definitioner och begrepp ur skolverkets allmänna råd 2012

Följande definitioner och begrepp används i de allmänna råden och är bland annat hämtade från diskrimineringslagen, skollagen och propositionen Ett starkare skydd mot diskriminering

(prop. 2007/08:95).

En person är skyddad mot diskriminering utifrån de i diskrimineringslagen angivna diskrimineringsgrunderna. De sju diskrimineringsgrunderna är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning och ålder.

Direkt diskriminering innebär att någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan. För att det ska röra sig om diskriminering ska missgynnandet ha samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Man kan också i vissa fall diskriminera genom att behandla alla lika, så kallad indirekt diskriminering. Med detta menas att någon missgynnas genom tillämpning av en bestämmelse eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som i praktiken missgynnar ett barn eller en elev av skäl som har samband med en viss diskrimineringsgrund, såvida inte bestämmelsen, kriteriet eller förfaringssättet har ett berättigat syfte.

Med begreppet likabehandling menas att alla barn eller elever ska behandlas så att de har lika rättigheter och möjligheter oavsett någon diskrimineringsgrunderna. Det innebär dock inte alltid att alla barn och elever ska behandlas lika, se indirekt diskriminering.

Trakasserier innebär ett handlande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna.

Sexuella trakasserier innebär ett handlande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Sexuella trakasserier behöver inte ha samband med någon av diskrimineringsgrunderna. För att underlätta läsningen inryms i den här skriften begreppet sexuella trakasserier i begreppet trakasserier.

Med diskrimineringsgrunden könsöverskridande identitet eller uttryck menas att någon inte identifierar sig med sin biologiska könstillhörighet som kvinna eller man eller genom sin klädsel eller på annat sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön.

Med diskrimineringsgrunden etnisk tillhörighet menas nationellt eller etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande.

Med funktionshinder menas varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga som till följd av en skada eller en sjukdom fanns vid födelsen, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå.

Med sexuell läggning menas homosexuell, bisexuell eller heterosexuell läggning.

Med kränkande behandling menas ett uppträdande som utan att ha samband med någon diskrimineringsgrund kränker ett barns eller en elevs värdighet.

Med elev avses den som utbildas eller söker till annan utbildning än förskola som regleras i skollagen. Med barn menas den som deltar i eller söker till förskolan eller annan pedagogisk verksamhet enligt 25 kapitlet skollagen.

Huvudman: Den som är huvudman för skollagsreglerad verksamhet, dvs. den ansvariga kommunala nämnden eller ledningen för fristående verksamheter. I diskrimineringslagen används begreppet utbildningsanordnare men i den här skriften används begreppet huvudman oavsett vilken lagstiftning det rör sig om.

BILAGA 2

Förbud mot diskriminering och kränkande behandling

Huvudmannen eller personalen får aldrig utsätta ett barn eller en elev för diskriminering eller kränkande behandling.

DET FRÄMJANDE ARBETET

  • syftar till att skapa en trygg förskole- och skolmiljö och förstärka respekten för allas lika värde.

  • omfattar diskrimineringsgrunderna kön, etnisk tillhörighet, religion eller trosuppfattning, funktionshinder eller sexuell läggning, samt

  • riktas mot alla och bedrivs kontinuerligt och utan förekommen anledning.

EXEMPEL

• Elever får återkommande, med stöd av personal, hålla i aktiviteter för att skapa en god atmosfär, t.ex. elevkafé eller trivselaktiviteter i klassen.

• Pojkar och flickor ges lika stort inflytande och utrymme i verksamheten.

• Personal och barn i förskolan använder böcker som belyser olika typer av familjebildningar eller olika minoriteter.

• Personalen planerar utflykter eller friluftsdagar så att alla barn och elever ges förutsättningar att delta.

DET FÖREBYGGANDE ARBETET

  • syftar till att avvärja risker för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling, och

  • omfattar sådant som i en kartläggning av verksamheten identifierats som risker.

EXEMPEL

Utifrån identifierade behov:

• Ha rastvakter som har uppsikt över platser som eleverna upplever som otrygga.

• Se till att miljön i förskolan är överblickbar och underlättar kontakten mellan barn och personal.

• Analysera kartläggningar av barnen och elevernas trygghet och planera insatser tillsammans med dem.

• Ta fram ordningsregler tillsammans med eleverna.

• Leka rollekar och träna empati med barn i förskolan.

DET ATGÄRDANDE ARBETET

  • kräver goda rutiner för att upptäcka, utreda och åtgärda diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling,

  • ska påbörjas genast när det kommit signaler om att ett barn eller en elev känner sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt,

  • innebär att verksamheten måste vidta åtgärder som dokumenteras och utvärderas för att förhindra att kränkningarna upprepas.

EXEMPEL

• Utse antimobbningsteam som består av undervisande lärare och personal från elevhälsan.

• Öka observationer på rasterna.

LAG MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

Arbetet med att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling bör, tillsammans med rutinerna för det åtgärdande arbetet (upptäcka, utreda och åtgärda) återspeglas i en plan mot diskriminering och kränkande behandling.

BILAGA 3

Ordningsregler

Ansvar, respekt och hänsyn skapar trygghet och trivsel.

Trivsel och hänsyn

  • Ingen ska bli utsatt för kränkande behandling.
  • Vi säger till en vuxen om en kamrat blir illa behandlad.
  • Vi ska inte lämna någon utanför när vi leker.
  • Vi ska ha arbetsro under lektionerna.
  • Vi är ute på rasterna och håller oss inom skolans område.
  • Vi hjälper varandra.
  • Vi ska inte slåss, skrika eller svära åt någon.

Respekt

  • Vi ska visa respekt för våra kamrater, för alla som arbetar på skolan och för dem som bor i skolans närhet.
  • Vi lyssnar när någon annan pratar.
  • Vi respekterar skolans gemensamma regler.

Ansvar

  • Vi tar ansvar för skolarbetet.
  • Vi är rädda om skolans material och inventarier.
  • Vi är rädda om våra egna och andras tillhörigheter.

Konsekvenser

  • Om vi inte följer ordningsreglerna ska vi ha ett samtal mellan lärare och elev och om det upprepas ska samtalet vara mellan elev – lärare och förälder.
  • Om vi med avsikt har förstört något ska vi ersätta det.